Evaluatie van de behoeften van de boerderij
Noodzakelijke informatie voor de uitwerking van het rantsoenplan
Structuur van het bedrijf Doelstellingen van de veehouder
Analyse van het veevoer Criteria met immunologische effecten
De berekening van het voederrantsoen is eigen aan elke boerderij en zal afhangen van verschillende criteria:
♦ De genetica van de veestapel
De genetische verbetering is afhankelijk van de eigen situatie van elke producent.
Het doel is om een koe te ontwikkelen met een genotype dat de landbouwer in staat stelt zo efficiënt mogelijk te produceren, zijn te maximaliseren en tegelijkertijd de milieubeperkingen te respecteren: voeding, beheer, structuur en uitrustingen van de gebouwen enz.
Men moet dus de voorrang geven aan een algemene aanpak die een evenwicht verzekert tussen de diverse doelstellingen:
- Hoge productie: melk, vlees
- Gezondheid en lange levensduur
- Hoge handelswaarde van het product
Dit alles zal resulteren in een hoge rendabiliteit!
♦ Het type veevoer
- Veevoer, verse nevenproducten, voeder uit de handel met verschillende analyses eigen fysieke presentaties...
♦ De mogelijkheden voor het opslaan van het voer
- Veevoer: in kleine hopen gestort, in gangen, een toren, balen, bulk....
- Voeders uit de handel: silo's, boxen, zakken...
♦ De mechanisatie van de verdeling van het voer
- Veevoer: siloleger, siloleger-verdeler, menger
- Enkelvoudig krachtvoer: DAC, SDT, mengtoestel, voederbak, emmer.
♦ De vereenvoudiging van het werk
- 'Het leven niet ingewikkeld maken'
- Vermindering van de werkuren
Doelstellingen van de veehouder
Bij de berekening van het voederrantsoen moet rekening gehouden worden met:
♦ De productiedoelstellingen
- Hoeveelheid en/of kwaliteit
♦ De economische doelstellingen
- Rendabiliteit
♦ De gezondheidsdoelstellingen
- Lange levensduur, vruchtbaarheid
♦ Specificaties
- Wedstrijden, specifieke producten: boter, verkoop met garantielabel, bio,
merkproducten...
♦ Sociale doelstellingen
- Vereenvoudiging van het werk, al dan niet aanwezigheid van hulp enz.
De berekening van het voederrantsoen is onmiddellijk verbonden aan:
♦ Analyse volgens de verschillende types veevoer
- Organische analyse: maïs, hooi, gras...
- Volledige analyse: gras...
- Analyse droge stof perspulp, draf, gekochte maïs...
Vanuit dit standpunt staan onze technici te uwer beschikking om:
- correct monsters te nemen van het veevoer om dit te analyseren;
- de analyse uit te laten voeren in een erkend laboratorium;
- in uw aanwezigheid de resultaten van deze analyses te interpreteren en te benutten.