Evaluatie van de behoeften van de boerderij (de volgt)

Criteria met immunologische effecten

SCAR moet de gezondheid verzekeren:

      - hormonaal
      - van het ademhalingsstelsel
      - van de lever
      - van de uier
      - van de poten
      - van de vruchtbaarheid
      - van het spijsverteringsstelsel
 
Algemene immuniteit

Prestatie + Vruchtbaarheid + Lange levensduur = RENDEMENT

Het immunofeed-concept berust dus op het respecteren van de relaties tussen de voedingscriteria en de immunologische effecten ervan op de diverse fysiologische systemen van het dier. (Zie technische tabel)
 

Gezondheid van het hormonale systeem

Het hormonale systeem komt tussenbeide in diverse vitale functies van het organisme en beïnvloedt rechtstreeks de productie: voortplanting, melkproductie, groei, dosering van nuttige stoffen, inname... Het is absoluut noodzakelijk om een goed algemeen voedingsevenwicht te verzekeren (energie, eiwitten, mineralen, vitamines) om een optimale werking te garanderen van het hormonale systeem van het rund en bijgevolg van de opbrengst ervan.

 

♦ Gezondheid van het ademhalingssysteem

'De long is het belangrijkste orgaan van het ademhalingsstelsel'

De longen zijn de plaats waar gassen tussen de lucht en het bloed worden uitgewisseld. De ingeademde lucht brengt verse O2 naar alle organen en de uitgeademde lucht verwijdert de kooldioxide, afval van de cellen.

Hieronder geven we enkele bijzonderheden over de anatomie van de longen van runderen:
     - Hun ademhaling verbruikt heel veel energie.
     - Kalveren zijn zwak doordat hun longcapaciteit vermindert in de loop van hun eerste
        levensjaar.
     - Kalveren van rassen die men slacht voor het vlees zijn nog gevoeliger doordat hun
       spiermassa meer zuurstof vergt.

Het is belangrijk dat het vee in de stallen in een gezonde lucht leeft, d.w.z. arm aan irriterende deeltjes, stof en ammoniak.

Een evenwichtige voeding van de runderen verzekert hun groei en zorgt voor een optimale opbrengst.

 

♦ Gezondheid van de lever

De lever speelt diverse en heel belangrijke rollen!

De ontgiftigingsrol van de lever is essentieel voor het organisme; hij neutraliseert via de complexe chemische mechanismen ammoniak, externe giftige moleculen of afvalproducten ten gevolge van interne moleculaire afbraak, antibiotica enz.

De lever scheidt ook gal af, onontbeerlijk voor de vertering van vetten in de darmen.

Bovendien is hij inderdaad in staat om koolhydraten te maken op basis van aminozuren, vetzuren of glycerine: dit noemt men de 'neoglucogenese'.

Hij heeft ook een rechtstreekse functie bij de synthese van de melkbestanddelen: lactose en een groot deel van de vetten van de melk, de triglycerides.

Als laatste bouwt hij een reserve op aan koolhydraten, vetten, eiwitten, sporenelementen en vitamines A en D.

Maar de lever kan het slachtoffer zijn van:
     - Vetten: de zogenaamde vervetting van de lever (steatose)
     - Leverworm of andere parasieten
     - Abcessen via lichaamsvreemde elementen of chronische acidose in geval van overdreven aanvoer van snel fermenteerbare energie.
     - Fotosensibilisatie ten gevolge van het verbruik van kolen en vers koolzaad.

De gezondheid van het organisme hangt dus in hoge mate af van de goede werking van de lever.

 

♦ Gezondheid van de uier

Een hoog aantal cellen wijst op een infectie van de uier die altijd minstens een verlies van de melkproductie veroorzaakt!

De controle op uierontsteking gebeurt preventief:
     - Hygiëne bij het melken: nette uiers, melkbekers en handen van de melker
     - Hygiëne en goede werking van de melkmachine
     - Het natmaken van de uiers
     - Behandeling van de kwartieren bij droogzetting van de koe: subklinische uierontsteking
     - Onmiddellijke en aangepaste behandeling van alle klinische uierontstekingen
     - Uit productie nemen van koeien met chronische uierontstekingen
     - Een goede voeding om de natuurlijke weerstand tegen infecties in stand te houden,
       ofwel een algemeen evenwichtig voederrantsoen: energie en eiwitten, mineralen en
       vitamines (vitamine A, E en Zn, Se...).
     - De koeien voederen na het melken opdat ze rechtop zouden blijven staan
     - De geïnfecteerde koeien pas aan het einde melken
     - enz.

 

♦ Gezondheid van het bewegingsstelsel

Het manken veroorzaakt een belangrijk economisch verlies bij het fokken van runderen; bij melkkoeien, een verlies van 45 tot 1.000 liter melk/lactatieperiode.
Een mankende koe verplaatst zich moeilijk, ligt vaak neer en eet minder. Bijgevolg constateert men een belangrijke oorzaak van vermagering.
De vernieuwingsgraad is dus heel belangrijk.

U moet de oorzaak van het manken vinden:
     - Erfelijke factoren: evenwicht (beenstand), het gewicht, de bouw
     - Besmettelijke factoren: bacteriën, virussen
     - Factoren in verband met de voeding: eiwitten, vitamines, mineralen, toxines
     - Omgevingsfactoren klimaat (relatieve vochtigheid), stallen, slechte vloeren

Belangrijke adviezen en het voorkomen van het manken:
     - Progressieve verandering van het rantsoen en evenwichtig voer:
         → chronische hoefbevangenheid is te wijten aan een bruuske wijziging in het eetpatroon, aan onvoldoende ballast, aan een teveel aan te vlug
          fermenteerbare koolhydraten.
         → tekorten aan noodzakelijke elementen voor de samenstelling van het eiwit dat nodig is voor de opbouw van hoorn (hoornstof): S, Cu, Zn, Vit. A
         → tekorten aan voedingsstoffen nodig voor de botvorming: P, Zn, Cu, Vit. D
     - Toebereiden voor het onderhoud: min. 1 x/jaar
     - Hygiëne van de stal: netheid, comfort
     - Gebruik van een koud voetbad:
         → goed geplaatst,
         → afmetingen: 2,5 tot 3 m groot, 1 tot 1,5 m lang en 15 cm breed                   
         → doeltreffend product: activiteit biocide
         → schoon

 

Gezondheid en voortplanting

De voortplanting is een beslissend aspect dat de rendabiliteit van het fokken bepaalt.
Talrijke factoren beïnvloeden de waarschijnlijkheid van een zwangerschap: (zie onvruchtbaarheidsfactoren)
     - de vruchtbaarheid van de koe
     - de vruchtbaarheid van de stier: leeftijd van de seksuele volwassenheid, voeding, seksueel
        verlangen
     - de detectie van de loopsheid:
         → de periode van seksuele ontvankelijkheid duurt 6 tot 30 uur
         → de loopsheidcyclus komt om de 21 dagen terug
         → tekenen van loopsheid zijn te zien wanneer de koe onbeweeglijk blijft staan wanneer ze gedekt wordt.
         → 70 % van de dekkingen gebeurt tussen 7 uur 's avonds en 7 uur 's morgens, maar hoge temperaturen, een hoge relatieve vochtigheid, de wind, regen,  
            een benauwde ruimte en gladde vloeren verminderen de uitingen van loopsheid.
         → Ideaal moment voor het dekken of de kunstmatige inseminatie: regel van ''s ochtends en 's avonds'
     - het slaagpercentage van de kunstmatige inseminatie (KI): meer dan 90 % van de koeien moet zwanger zijn na hoogstens 3 beurten.
         → De oorzaken van een lage bevruchtingsgraad: probleem met de detectie van de loopsheid, probleem met de kunstmatige inseminatie/het dekken,
             probleem met de koe (baarmoederontsteking, hormonale stoornissen, sterfte van het embryo), probleem met de voeding.
     - De impact van de voedingstoestand van de koe op de voortplanting wordt gerangschikt
        volgens:
         → de capaciteit om zwanger te worden: d.w.z. om een nieuwe dracht te beginnen de vaarzen kunnen kunstmatig bevrucht worden als ze 50 tot 60 % van
             hun volwassen gewicht bereikt hebben
         → de capaciteit om te voorzien in de normale behoeften van de foetus de voeding van de koe heeft een grote invloed op de ontwikkeling van de foetus en
             zijn gezondheid bij de geboorte
         → de capaciteit om een kalf te werpen zonder complicaties:
             'vette koeien'-syndroom;
             melkkoorts;
             verplaatsing van de lebmaag
             acetonemie.

 

♦ Gezondheid en spijsvertering

'Een herkauwer voeden, dat is in de eerste plaats een microflora voeden'
     
De microflora werkt voor zichzelf en stelt de gastheer/gastvrouw vluchtige vetzuren, bacteriële eiwitten en vitamine B ter beschikking.

Het rund heeft een uitzonderlijk krachtig spijsverteringsstelsel dat gebruik maakt van cellulose, minerale stikstof en zal bijna nooit vitamine B tekort hebben.

De omgevingsomstandigheden van de microflora:
     - pH = 6 - 7
     - relatieve vochtigheid: 80 tot 85 %, temperatuur: 39-40°C,
     - stagnatie en vermenging
     - anaëroob milieu: gassen

De symbiose tussen microflora en de herkauwer is zeer voordelig voor de energetische, stikstofhoudende en vitamineautotrofie van de herkauwer, voor zijn productie en voor zijn gezondheid.

Het Immunofeed-concept berust dus op de aandacht voor en het respecteren van de relaties tussen de voedingscriteria en de immunologische effecten.

 

TOP van de pagina

Nederlands